Στη δημοσιότητα σήμερα στις 12:30 οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη

Συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια, λιγότεροι οι εισακτέοι

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα στις 12:30 το μεσημέρι το πλήρες κείμενο του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, για 45 ημέρες.
Το σχέδιο «Αθηνά» αφορά στην αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Με βάση αυτό προβλέπεται ριζική αναδιάταξη πανεπιστημιών και ΤΕΙ στο γεωγραφικό χάρτη, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και 100 ανεξάρτητα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο. Για αυτά επίκειται συγχώνευση με άλλα αντίστοιχου αντικειμένου, χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση κάποιων υπό ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κώστας Ρέμελης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τόνισαν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τμήματα χωρίς ουσιαστική μελέτη.
Επίσης ορισμένοι απ΄ αυτούς αναφέρθηκαν σε προτάσεις που έχουν ακουσθεί, όπως η συνένωση Πανεπιστημίων, ή ακόμη και Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.
Ειδικότερα, επιφυλάξεις για το εγχείρημα διατύπωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι το γαλλικό μοντέλο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί σε μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για να επιτύχει προϋποθέτει όλες οι σχολές να βρίσκονται στην ίδια πόλη και όχι χιλιόμετρα μακριά.
Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι μόλις δημοσιοποιηθεί το σχέδιο θα συνεδριάσουν εκτάκτως στο Λαύριο.
Ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο και με εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη
Ευρείες αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημίων με βάση το γαλλικό μοντέλο (ένα ίδρυμα ανά περιφέρεια και με συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες και τις σχολές στην ίδια πόλη) προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ανά την επικράτεια σήμερα λειτουργούν 22 πανεπιστημία (συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών): Αθηνών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο Θράκης, Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Αιγαίου, Ιόνιο, Θεσσαλίας, Χαροκόπειο, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των συγχωνεύσεων θα προβλέπει την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος ανά γεωγραφική περιφέρεια, ενώ δεν αποκλείεται περιφερειακά πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή να συγχωνευθούν…
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου λειτουργούν σήμερα 7 πανεπιστήμια, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθηθεί το πρότυπο του πανεπιστημίου του Λονδίνου, δηλαδή ένα σχέδιο «ομοσπονδιοποίησης» των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Γεωπονικό και Χαροκόπειο θα διατηρήσουν την ονομασία τους, αλλά θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός, ως μια «υπερπρυτανεία», που θα συντονίζει τη λειτουργία και των πέντε ιδρυμάτων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την αυτόνομη λειτουργία τους.
ΤΕΙ ανά περιφέρεια
Για τα τεχνολογικά ιδρύματα η «Αθηνά» προβλέπει «συμμάζεμα» τους ανά γεωγραφική περιφέρεια. Στην Αττική όπου λειτουργούν δυο ΤΕΙ, της Αθήνας και του Πειραιά θα δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο που θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση και των δυο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το μέλλον των τμημάτων και Σχολών των δυο ΤΕΙ που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Στην περιφέρεια τα ΤΕΙ αναμένεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά με σαφώς μειωμένο αριθμό τμημάτων, καθώς προβλέπεται κατάργηση ή συγχώνευσή των ανεξάρτητων τμημάτων ιδίως αυτών που λειτουργούν σε άλλες πόλεις από αυτή που βρίσκεται η διοίκηση του ιδρύματος.
Στο στόχαστρο τα ανεξάρτητα τμήματα
«Μαχαίρι» σε 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ προβλέπει συνολικά η «Αθηνά». Στο στόχαστρο μπαίνουν τμήματα που θεωρούνται «πλεονασματικά», επειδή έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με άλλα τμήματα, ή που δεν κρίνονται βιώσιμα -λόγω έλλειψης φοιτητών ή και διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ειδική μνεία για τους φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων με τη μετακίνησή τους σε άλλα.
Μετά την ψήφιση των αλλαγών δεν θα υπάρχει κανένα ανεξάρτητο τμήμα σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, αυτά -που η λειτουργία κριθεί βιώσιμη ή απαραίτητη- θα ομαδοποιηθούν σε Σχολές αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου, με σκοπό την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων.
Αλλαγές στο μηχανογραφικό
Το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως είναι φυσικό, φέρνει αλλαγές και στο μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα συμπληρώσουν το φετινό δελτίο, όταν οριστικοποιηθούν οι αλλαγές. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η μετάθεση της προθεσμίας υποβολής του τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι θα δοθεί χρονική περίοδος 45 ημερών για τη διαβούλευση επί των αλλαγών.
Λιγότεροι (;) εισακτέοι
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται ο αριθμός των φετινών εισακτέων και αυτό διότι η δρομολογούμενη συγχώνευση και κατάργηση των 100 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συρρικνώσει τον συνολικά προσφερόμενο αριθμό θέσεων.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s